Spoedgeval

Wanneer moet u naar de dierenarts?

Wanneer is het een spoedgeval?

Een spoedgeval is een levensbedreigende situatie waarbij medische hulp noodzakelijk is. Mocht uw huisdier in een levensbedreigende situatie terechtkomen, is het van uiterst belang per direct contact op te nemen met uw dierenarts. Tijdens openingstijden kunt u bij ons terecht voor een spoedgeval. Buiten openingstijden verwijzen we u graag door naar Evidensia Dierenziekenhuis Hart van Brabant

Hieronder geven we u een aantal voorbeelden van acute en eventuele spoedgevallen. Twijfelt u over de situatie waar u in zit, bel dan naar onze klinieken. Onze paraveterinairen zullen u helpen over de situatie te oordelen en advies geven.

Acute spoedgevallen

Ademhalingsproblemen

De kleur van de tong kleurt blauw of grauw. Het dier is vaak in paniek en strekt zijn hals om lucht te kunnen happen. Als u vermoedt dat er iets in de keel vastzit, probeer dit er dan eerst zelf uit te krijgen. Let hierbij goed op dat u niet gebeten wordt! Doe iets tussen zijn gebit om te voorkomen dat uw huisdier zijn bek sluit.

(Diepe) bijtwonden

Bijtwonden zijn vaak niet goed te zien en zien er aan de buitenkant niet altijd erg uit. Organen kunnen echter wel gekneusd of beschadigd zijn. Het is dus belangrijk uw huisdier altijd goed na te laten kijken bij bijtwonden.

Een kater of reu die niet kan plassen

Katers kunnen last krijgen van een verstopte plasbuis. Dit probleem komt regelmatig voor. De kater heeft drang om te plassen, maar zonder resultaat. Als deze drang aanhoudt, is het verstandig direct contact op te nemen. Een dier die zijn urine niet kwijt kan, kan zichzelf vergiftigen en ernstige nierbeschadiging oplopen of zelfs overlijden.

Oudere, niet-gesteriliseerde teef

Teven die niet gesteriliseerd zijn hebben hun baarmoeder nog. Deze baarmoeder kan op late leeftijd ontstoken raken. Symptomen hiervan zijn algemeen niet lekker zijn, buikpijn, veel drinken en soms uitvloeiing. De ontstoken baarmoeder kan in de buik kapot gaan. Dit is altijd spoed.

Snel dikker wordende buik bij de hond

Dit is mogelijk een maagtorsie (maagkanteling). Een maagtorsie komt voornamelijk bij grote hondenrassen met een diepe borstkas voor (bijv. Deense dog, Rottweiler, Dobermann, Bouvier). De hond heeft braakneigingen zonder resultaat. De hond kan hier binnen een paar uur aan overlijden.

Mogelijke spoedgevallen

Bevalling

Als er bij de bevalling meer dan twee uren tussen twee puppy’s of kittens zit, is het belangrijk de dierenarts in te schakelen. Ook als uw hond of kat langer dan twee uur krachtig perst zonder resultaat, is contact met de dierenarts noodzakelijk.

Bloeding

Bij een ernstige verwonding kan een slagader geraakt zijn. Het huisdier verliest in dit geval veel bloed. Mocht uw huisdier ernstig verwond zijn, is het van belang de wond af te binden om bloedverlies zoveel mogelijk te beperken. Een bloeding kan er gauw ernstig uitzien. In veel gevallen is een bloeding binnen tien minuten gestelpt door de wond dicht te drukken of verbinden met een schone doek.

Braken en diarree

Bij aanhoudend braken en diarree kan een dier veel vocht verliezen. Dit kan gevaarlijk zijn, met name bij jonge dieren. Er kan een sliertje bloed in het braaksel of in de ontlasting zitten. Dit is vaak van een gesprongen adertje en geen reden tot alarm. Bij ernstig bloedverlies moet u wel contact opnemen!

Epilepsie

Bij epileptische aanvallen zonder rustpauze die langer dan een halfuur doorgaan of zeer heftig zijn, is er sprake van een spoedgeval. Bij langere tussenpozen is het verstandig het dier binnen 24 uur te laten nakijken.

Huidwonden

Een verwonding waarbij hechting nodig is, moet binnen zes uur gehecht worden. De wond heeft dan de beste genezing.

Konijn of knaagdier keutelt of eet 24 uur niet

Konijnen en knaagdieren hebben een snelle stofwisseling. Om die reden moeten ze blijven eten. Het is daarom belangrijk niet langer dan 24 uur te wachten voor u naar de dierenarts gaat als uw konijn of knaagdier niet meer eet.

Terug naar Over uw huisdier

Contactinformatie praktijk

Dierenkliniek Den Herd

Terug
 • Ma
  08.00 - 19.00 uur
 • Di
  08.00 - 19.00 uur
 • Wo
  08.00 - 19.00 uur
 • Do
  08.00 - 19.00 uur
 • Vrij
  08.00 - 19.00 uur
 • Za
  09.00 - 17.00 uur
 • Zo
  Telefonisch bereikbaar. Spreekuur (op afspraak) op Dierenkliniek De Langstraat in Waalwijk van 12:00-17:00

Contactinformatie bij spoedgevallen

Bel a.u.b.:

013 - 542 02 74
Terug

Vind ons hier:

Capucijnenstraat 78 5025 LH Tilburg Wij werken op afspraak. Afspraken worden ingepland tussen 8.30 - 18.00 uur. Telefonisch zijn we bereikbaar tussen 8.00 - 18.30 uur.
ontvang een routebeschrijving via Google Maps
Terug

Bel dit nummer bij spoedgevallen:

013 - 542 02 74

Dierenkliniek Mortelplein

Terug
 • Ma
  09.00 - 17.00 uur
 • Di
  09.00 - 17.00 uur
 • Wo
  09.00 - 17.00 uur
 • Do
  09.00 - 17.00 uur
 • Vrij
  Tijdelijk gesloten
 • Za
  Gesloten
 • Zo
  Gesloten
Terug

Vind ons hier:

Burgemeester v.d. Mortelplein 47 5037 PJ Tilburg Wij werken op afspraak. Afspraken worden ingepland tussen 9.00 - 17.00 uur.* Wilt u iets eerder (8.30-9.00) of later (tot 18.00) langskomen. Dan kan dit op onze locatie aan de Capucijnenstraat: Dierenkliniek Den Herd. Telefonisch zijn we bereikbaar tussen 8.00 - 17.30 uur.**
ontvang een routebeschrijving via Google Maps