Euthanasie

Afscheid nemen

Helaas komt er bij al onze huisdieren ooit het moment dat we afscheid moeten nemen. Het liefst willen we die beslissing niet zelf nemen, maar uit ervaring blijkt dat we toch vaak voor dat moment komen te staan. Het moment waarop we vinden dat ons geliefde huisdier niet langer mag lijden en er geen uitzicht meer is op genezing of herstel. Dan is er de mogelijk om er voor te kiezen om je huisdier in te laten slapen (euthanasie).

We willen hier uitleggen hoe het proces van euthanasie bij ons gaat.

Wanneer besluit je om je huisdier in te laten slapen?

De beslissing om je huisdier in te laten slapen is heel moeilijk. Je wilt het niet te vroeg laten gebeuren, maar ook niet te laat. Meestal is het een gezamenlijk besluit tussen de eigenaren en de dierenarts. Als het moment nadert is het ook verstandig om op tijd een afspraak met uw vaste dierenarts te maken om het te bespreken.

Samen kunnen we dan vaststellen of euthanasie nodig is en wanneer.

Wat moet je op tijd regelen?

Als u besloten hebt tot euthanasie van uw huisdier of het afscheid nadert, is het ook belangrijk om na te denken over wat uw wilt dat er met uw dier gebeurd, nadat het is overleden.

Veel baasjes kiezen voor crematie in een huisdiercrematorium. Zij komen uw overleden huisdier halen op de kliniek of bij u thuis en zorgen voor een waardig afscheid, waar u bij kunt zijn of juist niet. U kunt de as dan uit laten strooien of in een urn bewaren. Dat is ook afhankelijk of u kiest voor individuele crematie of groepscrematie.

In vele gemeenten mag u ook uw huisdier zelf begraven op eigen grondgebied, maar daar zijn wel voorwaarden aan, die u bij uw gemeente kunt opvragen. Vaak bestaat er bij de gemeente ook een mogelijkheid tot destructie en ook dat kunt u daar navragen.

Hoe gaat het inslapen van je huisdier?

Het inslapen kan op de kliniek plaatsvinden, maar ook bij u thuis.

Op de kliniek proberen we te zorgen voor een rustige omgeving. U hoeft niet in de wachtkamer te wachten en mag meteen naar een spreekkamer. U kunt het dekentje of de mand meenemen waar uw huisdier aan gewend is.

Bij een euthanasie aan huis dient u er wel rekening mee te houden dat het alleen overdag en door de week kan. Als u op tijd een afspraak maakt, kunnen we dit meestal goed met u afstemmen.

Het inslapen begint met een prikje om uw huisdier in slaap te laten vallen, de voornarcose. We proberen altijd te zorgen dat dit zo pijnloos mogelijk gebeurd, maar sommige dieren reageren er wel even op. Als uw huisdier erg bang is voor de dierenarts of prikken dan kunnen we van te voren tabletten geven om de angst wat weg te nemen.

Als uw huisdier goed slaapt en niets meer voelt, zal de dierenarts, meestal via een bloedvat in de voor- of achterpoot, het inslaapmiddel toedienen. Soms is het bij oudere en zieke dieren wat moeilijk een goed bloedvat te vinden, maar u hoeft zich geen zorgen te maken. Uw huisdier voelt het niet en we vinden altijd een oplossing om het middel toe te dienen.

Als de dierenarts vastgesteld heeft is dat uw huisdier overleden is, kunt u echt afscheid nemen en zal het door het crematorium opgehaald worden of zorgt u zelf uw overleden huisdier.

Wat moet er daarna nog geregeld worden?

Als u afscheid hebt genomen, hebt u meestal eerst tijd nodig om het verdriet te verwerken. Deze periode is voor iedereen anders voor wat betreft de duur en intensiteit. Er is ook geen algemeen advies of je direct weer een nieuw huisdier moet nemen of juist moet wachten. Dat is voor iedereen anders en persoonlijk.

U krijgt van ons een overlijdensverklaring, die u kunt gebruiken om andere instanties in te lichten, zoals bijvoorbeeld de gemeente (i.v.m. de hondenbelasting), de instantie waar u huisdier met de chip geregistreerd staat, de huisdierenverzekering en wellicht ook andere dierenzorginstellingen.

Wij zullen u ook nog een keer nabellen of alles goed is gegaan en ook hoe het met u gaat. Mocht u daar geen prijs op stellen, laat het ons dan vooraf weten.

Contactinformatie praktijk

Dierenkliniek Den Herd

Terug
  • Ma
    08.00 - 19.00 uur
  • Di
    08.00 - 19.00 uur
  • Wo
    08.00 - 19.00 uur
  • Do
    08.00 - 19.00 uur
  • Vrij
    08.00 - 19.00 uur
  • Za
    09.00 - 17.00 uur
  • Zo
    Telefonisch bereikbaar. Spreekuur (op afspraak) op Dierenkliniek De Langstraat in Waalwijk van 12:00-17:00

Contactinformatie bij spoedgevallen

Bel a.u.b.:

013 - 542 02 74
Terug

Vind ons hier:

Capucijnenstraat 78 5025 LH Tilburg Wij werken op afspraak. Afspraken worden ingepland tussen 8.30 - 18.00 uur. Telefonisch zijn we bereikbaar tussen 8.00 - 18.30 uur.
ontvang een routebeschrijving via Google Maps
Terug

Bel dit nummer bij spoedgevallen:

013 - 542 02 74

Dierenkliniek Mortelplein

Terug
  • Ma
    09.00 - 17.00 uur
  • Di
    09.00 - 17.00 uur
  • Wo
    09.00 - 17.00 uur
  • Do
    09.00 - 17.00 uur
  • Vrij
    Tijdelijk gesloten
  • Za
    Gesloten
  • Zo
    Gesloten
Terug

Vind ons hier:

Burgemeester v.d. Mortelplein 47 5037 PJ Tilburg Wij werken op afspraak. Afspraken worden ingepland tussen 9.00 - 17.00 uur.* Wilt u iets eerder (8.30-9.00) of later (tot 18.00) langskomen. Dan kan dit op onze locatie aan de Capucijnenstraat: Dierenkliniek Den Herd. Telefonisch zijn we bereikbaar tussen 8.00 - 17.30 uur.**
ontvang een routebeschrijving via Google Maps