Jaarlijkse vaccinaties
Gezonde dieren zijn ons belang. Vaccinaties kunnen uw hond bescherming bieden tegen gevaarlijke hondenziektes. Wij vaccineren jaarlijks om de weerstand van uw hond op peil te houden, maar geven niet jaarlijks de volledige cocktail. Zo vaccineren wij op maat.
Basisvaccinaties
Hepatitis
Het virus dat hepatitis veroorzaakt wordt verspreid via de urine van besmette honden. Geïnfecteerde honden krijgen last van een leverontsteking. Symptomen hiervan zijn sloomheid, braken, geelzucht en veel drinken en plassen.
Hondenziekte (ziekte van Carré)
Dit zeer besmettelijke virus kan ontstekingen aan de voorste luchtwegen, darmproblemen en hersenvliesontsteking veroorzaken. In veel gevallen loopt een infectie dodelijk af. Overlevende honden houden in veel gevallen hersenletsel over.
Leptospirose (o.a. ziekte van Weil)
Bacteriën, genaamd leptospiren, veroorzaken de ziekte van Weil. Besmetting met de bacterie vindt in veel gevallen plaats tijdens het zwemmen, bij contact met rattenurine of met besmette honden. Leptospiren richten grote schade aan in de lever en nieren. Het resultaat hiervan is hoge koorts, donkergele urine en gele slijmvliezen. De bacterie is ook besmettelijk voor mensen, wat bescherming des te belangrijker maakt. De vaccinatie biedt bescherming tegen vier soorten leptospiren.
Parvo
Parvo is een besmettelijke virusziekte. Het veroorzaakt een ernstige darmontsteking, wat een hond erg ziek maakt. Hij gaat braken en heeft bloederige diarree. Bij jonge honden loopt de ziekte vaak fataal af. Helaas zien we deze infectie nog regelmatig.
Overige vaccinaties
Besmettelijke hondenhoest (kennelhoest)
Hondenhoest is een zeer besmettelijke luchtweginfectie die door bepaalde virussen wordt veroorzaakt. Infectie verloopt vaak via andere besmette honden of door contact met speeksel van een besmette hond. Omdat de ziekte zo besmettelijk is, raden wij aan uw hond in te enten als hij veel in contact komt met andere honden. Vaccinatie is vaak verplicht als de hond naar een show of pension gaat.
Hondsdolheid (rabiës)
Als u met uw hond naar het buitenland gaat, is een rabiësvaccinatie verplicht. Deze vaccinatie moet genoteerd staan in het paspoort van uw hond en minstens drie weken van tevoren gegeven worden. Naast deze vaccinatie moet uw hond gechipt en geregistreerd zijn. Informeer voor vertrek naar de regels in het land van bestemming en de regels van de landen waar u doorheen reist.
Op maat vaccineren
Eerder was het gebruikelijk om honden jaarlijks tegen alle ziektes te enten. Wetenschappelijke onderzoeken hebben echter aangetoond dat dit in veel gevallen overbodig is. Wij vaccineren daarom ‘op maat’. Dit wil zeggen dat we voor ziektes Hondenziekte, Parvo en Hepatitis een keer in de drie jaar vaccineren. De vaccinatie voor Leptospirose geven we wel jaarlijks, aangezien de weerstand hiervoor jaarlijks terugloopt.
Titeren
Het is mogelijk uw hond te laten titeren. Hierbij kijken we door middel van een bloedtest hoeveel antistoffen er nog in het bloed aanwezig zijn. Op basis van deze resultaten vaccineren we uw hond wel of niet.
Antiparasitaire middelen
Middelen die uw hond beschermen tegen vlooien, teken en wormen noemen we antiparasitaire middelen. Ons advies voor ontworming is om het één keer per half jaar tot één keer per maand aan uw hond te geven, afhankelijk van hoeveel uw hond in aanraking komt met andere honden en aarde. Vlooien zijn het hele jaar door actief. Het is dus belangrijk uw hond maandelijks te ontvlooien. Hetzelfde geldt voor antitekenmiddelen. Teken kunnen meerdere soorten bacteriën doorgeven waar uw hond erg van kan worden. Hou ook rekening met inheemse parasieten als uw hond meegaat op vakantie.