Chippen en registreren
Net als bij honden is er de mogelijkheid uw kat te chippen. Bij katten is dit echter niet verplicht. Een chip is de ideale manier om uw kat te identificeren. Op de chip kunt u uw gegevens registreren, zoals uw adres en telefoonnummer. Dit kan van pas komen als uw kat verdwaald of gewond is. Asiels en dierenklinieken kunnen zo zien van wie de kat is en u met uw huisdier herenigen. Het is verplicht uw kat te chippen als u naar het buitenland gaat.
Vaccineren
Het is belangrijk uw kat te beschermen tegen gevaarlijke kattenziekten, met name niesziekte en kattenziekte. Met vaccinaties kunt u uw kat bescherming bieden. Vaccineren van kittens mag vanaf een leeftijd van negen weken. De vaccinaties moeten met twaalf weken worden herhaald. De vaccinaties worden afgerond op een leeftijd van één jaar. Daarna kunt u uw kat jaarlijks laten vaccineren om de beste bescherming te bieden. Deze vaccinaties worden op maat gegeven.
Mocht uw kat meegaan naar het buitenland, is het verplicht uw kat te vaccineren tegen rabiës (hondsdolheid). Dit kan vanaf een leeftijd van twaalf weken en moet minimaal drie weken voor vertrek gebeuren.
Parasieten
Een besmetting met wormen kan op meerdere manieren plaatsvinden. Een kitten kan via de moedermelk besmet raken of via de omgeving. De eitjes van wormen zijn alleen met een microscoop zichtbaar in de ontlasting. Spoelwormen kunnen ook mensen besmetten, dus het is belangrijk uw kitten regelmatig te ontwormen. Dit advies geldt extra als er kinderen of zwangere vrouwen in de omgeving leven.
Het wordt aangeraden om uw kitten met drie, vijf en zeven weken oud te ontwormen. Na de zevende week kan er maandelijks ontwormd worden tot een leeftijd van zes maanden. Daarna is vier keer per jaar voldoende.
Er zijn verschillende manieren om uw kitten of kat te ontwormen. Tabletten of pipetjes zijn de meest gebruikelijke.
Vlooien kunnen meekomen vanuit het nest. Het kan zijn dat u vlooienontlasting als zwarte puntjes in de vacht aantreft. Deze kunt u herkennen door de bolletjes op een keukenpapiertje te doen en dan nat te maken. Als het papier een beetje roodbruin kleurt, is dit oud bloed afkomstig van vlooien. Ook in de winter kunt u vlooien aantreffen. Vanaf een leeftijd van zes weken kunt uw kitten ontvlooien met pipetten. Voor oudere kittens bestaan er ook tabletten, halsbanden en injecties tegen vlooien.
Naast wormen en vlooien kan uw kitten teken krijgen. Deze kunnen vanuit de omgeving in de vacht terechtkomen. Ook hier zijn verschillende teekwerende middelen voor beschikbaar, zoals halsbanden en pipetten.
Voeding
Een groeiende kitten heeft een grotere energiebehoefte dan een volwassen kat. Daarnaast heeft het lichaam een uitgebalanceerde verhouding van calcium en eiwitten nodig. Deze verhouding is tijdens de groeifase erg belangrijk voor de skeletopbouw. Ons advies is daarom om een jonge kat tot een leeftijd van een jaar kittenvoeding van goede kwaliteit te geven. Mocht de kat eerder worden gecastreerd of gesteriliseerd, geef dan na de castratie of sterilisatie volwassen voeding.
Gebitsverzorging
Gebitsproblemen bij katten kunnen ontstaan door een teveel aan tandplaque en tandsteen. Het resultaat hiervan is een stinkende adem, pijnlijke ontsteking van het tandvlees, aantasting van de wortels en kaakbot en verlies van gebitselementen. Regelmatig poetsen is een effectieve manier om deze problemen te voorkomen. Door op jonge leeftijd te beginnen met tanden poetsen bij uw kitten, is het eenvoudiger de tanden op latere leeftijd te onderhouden. Naast tandenpoetsen kan speciale voeding vorming van tandplaque ook tegengaan. Daarnaast bestaan er supplementen die aan de voeding of het drinkwater kunnen worden toegevoegd.