Algemene verzorging

Voeding, verzorging en op reis

Algemene verzorging

Lees meer over de juiste voeding voor uw hond of kat, verzorging en reizen met uw huisdier.

De juiste voeding

Een goede voeding is belangrijk voor de gezondheid van uw huisdier. Ons advies is hoogwaardige voeding te bieden die afgestemd is op de levensfase van uw hond of kat. De voeding aanpassen kan de kans op gezondheidsproblemen aanzienlijk verkleinen. Denk hierbij aan bewegingsproblemen (artrose), overgewicht, gebitsproblemen of overgewicht.

Welk voer het meest geschikt is voor uw hond of kat is van meerdere factoren afhankelijk. Factoren kunnen zijn: diersoort, leeftijd, lichaamsgrootte, activiteitsniveau en evt. dracht of lactatie. De juiste voeding en hoeveelheid houdt uw huisdier op een gezond gewicht. Bij een dier met een gezond gewicht zijn de ribben niet zichtbaar, maar wel te voelen.

Twijfelt u over de juiste voeding of gezondheid van uw huisdier? Neem dan gerust contact met ons op. Wij geven u graag advies.

Overzetten op een andere voeding

U wilt uw huisdier om een bepaalde reden overzetten op andere voeding. Dit kan gerust, als u het geleidelijk aan doet. Het maagdarmkanaal van uw huisdier heeft namelijk enige tijd nodig om zich aan te passen aan het nieuwe dieet. Een te snelle overgang kan resulteren in onvolledige vertering en bijvoorbeeld diarree. Om uw huisdier geleidelijk over te zetten, raden wij een traject van zeven dagen aan. Zie de tabel hieronder:

Dag 1-2: 75% huidige voeding – 25% nieuwe voeding

Dag 3-4: 50% huidige voeding – 50% nieuwe voeding

Dag 5-6: 25% huidige voeding – 75% nieuwe voeding

Dag 7: 100% nieuwe voeding

Vachtverzorging

Verzorging van uw huisdier bestaat naast uitlaten en aandacht geven ook uit lichamelijke verzorging. Tanden poetsen, nagels knippen en vachtverzorging zijn hier onderdeel van. Niet alle dieren laten dit goed toe, maar het is wel aan te leren. Hoe jonger u hier mee begint, hoe beter en sneller uw huisdier het zal accepteren. Het aanleren kan veel tijd en geduld vergen, maar zullen op de lange duur de band tussen u en uw huisdier versterken.

De hoeveelheid vachtverzorging is afhankelijk van het vachttype van uw dier. Honden of katten met een langere vacht hebben over het algemeen meer vachtverzorging nodig dan bij dieren met een kortere vacht.

Gebruik een borstel die past bij de lengte van de vacht en beloon uw huisdier regelmatig. Mocht u uw huisdier willen wassen, gebruik dan alleen een shampoo die geschikt is voor huisdieren.

Heeft u vragen of wilt u advies over de vachtverzorging van uw huisdier, neem dan contact op met onze kliniek.

Gebitsverzorging

Het gebit van een hond of kat heeft net als bij mensen verzorging nodig om kans op tandsteen en andere problemen zo klein mogelijk te houden. Tandplaque is het resultaat van voedselresten en speeksel die een zacht laagje op de kiezen achterlaten. Wanneer hier kalk aan wordt toegevoegd ontstaat tandsteen. Als de tandplaque verwijderd wordt voordat het in tandsteen verandert, blijft het gebit schoon en gezond. Als er al tandsteen gevormd is, dan kan dit met professionele reiniging bij de dierenarts worden weggehaald. Het is dus belangrijk het gebit goed te onderhouden om verdere problemen te voorkomen. Drie zaken zijn hierbij van belang:

  • Tanden poetsen

De meest directe en eenvoudige manier om tandplaque weg te halen is tanden poetsen. Dagelijkse verzorging van het gebit verwijdert de tandplaque voordat het de kans heeft in tandsteen te veranderen.

  • Voeding

Buiten tandenpoetsen bestaat speciale tandsteenpreventieve voeding. Deze voeding stimuleert kauwbewegingen door een grote en stugge samenstelling en laat geen plakkerige resten achter op de kiezen. Alleen droge brokvoeding is hiervoor geschikt. Het voer bevat enzymen die tandsteenvorming tegengaan. Vraag in onze kliniek om meer informatie over deze voeding.

  • Kauwspeelgoed

De laatste preventieve optie voor gebitsverzorging is kauwspeelgoed. Kauwspeelgoed en goede kauwkluiven zorgen voor masserende bewegingen langs de tanden en kiezen. Dit werkt alleen bij kauwkluiven die niet in een keer worden doorgeslikt of kluiven die zacht en plakkerig worden. Kauwstaven stimuleren de kauwbeweging en werken ontsmettend. Kauwspeelgoed heeft deze zelfde masserende werking door de ribbels op het speelgoed. Kauwstaven en kauwspeelgoed zijn in verschillende maten beschikbaar.

Tanden poetsen

Naast de bovengenoemde gebitsverzorging helpt tanden poetsen het beste. Door te poetsen wordt tandplaque verwijdert. Tandsteen kan daardoor niet ontstaan. Tandplaque kan er ook voor zorgen dat het tandvlees ontstoken raakt en terugtrekt. Tanden en kiezen kunnen hierdoor hun stevigheid verliezen en los raken. Ook veroorzaakt het een slechte adem. Het is dus belangrijk het gebit van uw hond of kat schoon te houden. Het is bewezen dat dagelijks tanden poetsen van het gebit van uw hond of kat de beste manier is om gebitsproblemen tegen te gaan.

Hoe kan ik mijn huisdier tanden poetsen aanwennen?

Het is belangrijk uw huisdier stapsgewijs aan tandenpoetsen te laten wennen. Elke goede reactie moet beloond worden. Poets de tanden voor een leuk moment, zoals voor het eten of voor het uitlaten. Uw huisdier zal poetsen als iets leuks gaan ervaren als de beloning er direct op volgt. Eenmaal aangeleerd kan het poetsen op elk moment van de dag gebeuren. Hoe jonger uw puppy of kitten is als u begint met tandenpoetsen, hoe gemakkelijker het te leren is. Kleine dieren zijn eenvoudig op schoot te nemen. Een grote hond kunt op de grond laten zitten, terwijl u op een stoel achter hem zit.

Het aanleren vergt tijd en geduld. U zult er op lange termijn baat bij hebben.

Reizen met uw huisdier

Uw huisdier meenemen op vakantie kan een enorm plezier zijn. Hou van tevoren rekening met de invoereisen van het land van bestemming. De eisen kunnen per land en per diersoort verschillen. In heel Europa geldt een vaccinatieplicht voor rabiës en heeft u een geldig paspoort nodig. De rabiësvaccinatie moet minstens drie weken van tevoren gegeven zijn. In sommige gevallen is ontworming of ontvlooiing ook verplicht. Het kan verstandig zijn een vakantiechecklist voor de reis te maken. Zo kunt u zorgeloos met uw huisdier op vakantie!

Vakantiechecklist

Zoals eerder besproken, kan het handig zijn een vakantiechecklist op te stellen voor uw huisdier. Zo kunt u beter rekening houden met een aantal factoren op vakantie, zoals een ziek huisdier en het klimaat in het land van bestemming. Als dit een probleem vormt, is een pension of oppas misschien een beter idee.

Indien uw huisdier wel meegaat op vakantie, is het belangrijk de reis zo gemakkelijk mogelijk te maken voor hem. Gebruik in de auto een tuigje of een bench en stop onderweg regelmatig. Laat uw huisdier nooit achter in een warme auto!

Mocht u gaan vliegen, neem dan een aantal weken van tevoren contact op met uw vliegtuigmaatschappij. Zij kunnen u precies vertellen aan welke eisen uw huisdier moet voldoen en wat u mee moet nemen.

Zorg voorafgaand aan de vakantie dat uw huisdier voldoende beschermd is tegen inheemse parasieten. Met name in Zuid-Europa, waar zandvliegen en veel teken voorkomen is dit belangrijk.

Als u alles geregeld is, kunt u zorgeloos genieten van de vakantie met uw huisdier!

Terug naar Over uw huisdier

Contactinformatie praktijk

Dierenkliniek Den Herd

Terug
  • Ma
    08.00 - 19.00 uur
  • Di
    08.00 - 19.00 uur
  • Wo
    08.00 - 19.00 uur
  • Do
    08.00 - 19.00 uur
  • Vrij
    08.00 - 19.00 uur
  • Za
    09.00 - 17.00 uur
  • Zo
    Telefonisch bereikbaar. Spreekuur (op afspraak) op Dierenkliniek De Langstraat in Waalwijk van 12:00-17:00

Contactinformatie bij spoedgevallen

Bel a.u.b.:

013 - 542 02 74
Terug

Vind ons hier:

Capucijnenstraat 78 5025 LH Tilburg Wij werken op afspraak. Afspraken worden ingepland tussen 8.30 - 18.00 uur. Telefonisch zijn we bereikbaar tussen 8.00 - 18.30 uur.
ontvang een routebeschrijving via Google Maps
Terug

Bel dit nummer bij spoedgevallen:

013 - 542 02 74

Dierenkliniek Mortelplein

Terug
  • Ma
    09.00 - 17.00 uur
  • Di
    09.00 - 17.00 uur
  • Wo
    09.00 - 17.00 uur
  • Do
    09.00 - 17.00 uur
  • Vrij
    Tijdelijk gesloten
  • Za
    Gesloten
  • Zo
    Gesloten
Terug

Vind ons hier:

Burgemeester v.d. Mortelplein 47 5037 PJ Tilburg Wij werken op afspraak. Afspraken worden ingepland tussen 9.00 - 17.00 uur.* Wilt u iets eerder (8.30-9.00) of later (tot 18.00) langskomen. Dan kan dit op onze locatie aan de Capucijnenstraat: Dierenkliniek Den Herd. Telefonisch zijn we bereikbaar tussen 8.00 - 17.30 uur.**
ontvang een routebeschrijving via Google Maps